Select Page

Att vara vegan sågs tidigare som udda, flummigt och konstigt. Men de senaste åren har växtbaserad mat plötsligt blivit ett smart, medvetet och till och med trendigt val. Många har ändå tvekat att ta steget över till en 100 % grön kost, ofta av rädsla för att inte få i sig tillräckligt med protein och annan näring. Tack vare den vetenskapligt väl underbyggda boken Kinastudien så faller nu den sista pusselbiten på plats.

Under det senaste decenniet har FN i flera rapporter uppmanat oss att minska på köttkonsumtionen. Både för att klara matförsörjningen till världens växande befolkning men också för att minska på de alarmerande utsläppen av växthusgaser. Djurindustrin och alla dess biprodukter avger minst 32 000 miljoner ton koldioxid (CO2) per år, vilket utgör 51 procent av de totala utsläppen av växthusgaser globalt.1

Samtidigt pekar fler och fler studier på att animaliska livsmedel kan kopplas till de flesta av våra välfärdssjukdomar. En av dessa studier är ”The China Study” – den största näringsstudie som någonsin genomförts – som leddes av Colin Campbell, professor emeritus i näringslära och biokemi vid Cornell University. I boken Kinastudien lägger han fram forskningsdata som klart och tydligt visar att vi med en växtbaserad kost kan lägga grunden till god hälsa och stoppa eller minska risken för de flesta kroniska sjukdomar.

Egentligen är det självklart att en kost som är bäst för helheten, det vill säga vår planet med alla dess invånare, också är bäst för vår individuella hälsa. Hur kan vi förvänta oss att själva må bra om den kost vi äter bidrar till miljöförstöring och lidande för andra djur och människor? Hur skulle en kost baserad på animaliska livsmedel i längden kunna vara hållbar ur såväl etiskt som miljömässigt perspektiv?

Om vi vill förändra världen är ett av de viktigaste valen vi kan göra att gå över till en växtbaserad kost. Den animaliska kosten är en av främsta orsakerna till västvärldens vanligaste sjukdomar samtidigt som den bidrar till ett ofattbart lidande för djuren i livsmedelsindustrin och den alarmerande växthuseffekten.

Under de senaste åren har många insett allvaret, fått mer kunskap och ställt om sin kost. Fler och fler väljer att äta veganskt och vegetariskt, och enligt en undersökning som Demoskop presenterade i oktober 2015 på uppdrag av Livsmedelsföretagen är den totala andelen vegetarianer i åldersgruppen 16 till 39 år numera hela 20 procent! De senaste åren har de gröna kokböckerna blivit enormt populära och på TV tillagas allt oftare vegetariska rätter.

Dock har det saknats vetenskaplig litteratur kring den växtbaserade kosten på svenska. Många tror fortfarande att vi inte klarar oss utan animaliska livsmedel och att en vegetabilisk kost är bristfällig. Veganer och vegetarianer har inte haft tillräckligt mycket konkret fakta att luta sig mot. Vi på Soulfoods Publishing vill vara med och bidra med kunskapen om att en växtbaserad kost inte bara är näringsmässigt överlägsen den animaliska kosten: den kan till och med förebygga många kroniska sjukdomar och ge oss ett längre och friskare liv!

Med boken Kinastudien hoppas vi att ännu fler nu får upp ögonen för alla de enorma fördelarna med en växtbaserad kost och vågar ta steget mot en grönare framtid, i trygg vetskap om att en växtbaserad kost utgör själva grunden för god hälsa. Vi hoppas även att många som redan ställt om nu äntligen känner att de får ett gediget vetenskapligt material med studier att kunna hänvisa till och sprida!

 

“Alla sanningar går igenom tre stadier. Först blir de förlöjligade. Sedan blir de våldsamt motarbetade. Slutligen blir de accepterade som alldeles självklara.”

~ Arthur Schopenhauer  (1788–1860)

 

 

  1. World Watch Magazine, nov/dec 2009, Vol. 22, nr 6