Select Page

Så här i november när det är som mörkast kan man behöva unna sig lite extra godsaker för att hålla orken uppe. Och vad kan passa bättre än grönkålschips som faktiskt både ger kroppen en massa nyttiga mineraler och aminosyror, och dessutom smakar lika gott (eller egentligen mycket godare, tycker jag) som vanliga lökchips.

Prova de här gudomliga chipsen från Kris Carrs bok Grön magi från det Galna Sexiga köket. Den här årstiden kan man hitta grönkål i nästan alla mataffärer, och allra bäst är förstås den ekologiska grönkålen. De här chipsen är enkla att göra. Men se till att förvara de färdiga chipsen i en lufttät burk så att de behåller sin krispighet (om du inte slukar dem direkt förstås, vilket är väldigt lätt hänt!). Allra bäst blir chipsen om man tillagar dem i en så kallad torkugn, men det fungerar även att torka dem i en vanlig ugn, gärna varmluftsugn, på lägsta temperaturen med ugnsluckan en aning öppen (eller så kan man öppna ugnsluckan då och då och släppa ut fukten). Lycka till!

gronkalschips

 

Ingredienser:

5½ dl cashewnötter, blötlagda i minst 4–5 timmar
3½ dl renat vatten
2 medelstora vitlöksklyftor
4 msk lökpulver
2½ tsk havssalt
½ tsk svartpeppar

Gör så här:

1. Avlägsna grönkålens mittstjälk (spara den till att pressa juice eller ät den som ett knaprigt mellanmål). Riv bladen i stora bitar, ungefär i samma storlek som din handflata. Skölj av nog­grant och slungtorka.
2. Låt cashewnötterna rinna av. Mixa dem i en höghastighets­mixer tillsammans med de resterande ingredienserna. Resulta­tet ska bli jämnt och krämigt och påminna om en tjock dress­ing. Använd en stor skål och se till att täcka grönkålsbitarna omsorgsfullt med krämen.
3. Lägg de täckta grönkålsbitarna på en torkugnsbricka med torkugnspapper eller bakplåtspapper och lämna plats så att luft kan cirkulera runt dem. Till det här receptet är det bäst att ha en torkugn med 9 brickor för att få plats med alla chips. Hoppa över varannan våning så att chipsen inte krossas.
4. Låt torka under natten i minst 13 timmar tills grönkålsbitarna är krispiga och lätta.
5. Chipsen håller sig i en vecka om de förvaras i en lufttät behål­lare i rumstemperatur.

Sugen på något annat? Ladda ner ett smakprov ur Kris Carrs kokbok Grön magi från det Galna Sexiga Köket här!